Η ιστορία μας

Η ιστορία μας


Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Χατζημιχάλη, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Αταλάντης στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και αποφοίτησε με πτυχίο Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Δημήτρης διεύθυνε την οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγών με προϊόντα Grundig, Longines και Citizen. Το 1969 ξεκίνησε να κατασκευάζει τηλεοράσεις στην Ελλάδα, υπό την άδεια της Grundig. Η επιτυχία του σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρο ζωής του, που ήταν η δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας  από τους δικούς του αμπελώνες ως αγρότης. Ο Δημήτρης είναι ένας αληθινά αυτοδίδακτος καλλιεργητής της αμπέλου και οινοπαραγωγός.
 
Στην ηλικία των 19 ετών, ο Δημήτρης έφτιαξε το πρώτο του κρασί στην αυλή του σπιτιού του και συνέχισε να καλλιεργεί το πάθος του και να μελετά την ιστορία του κρασιού, δημιουργώντας και λειτουργώντας ένα μικρό πατητήρι  στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής του επιχείρησης. Η αγάπη του για την καλλιέργεια του αμπελιού και τη φιλοσοφία του κρασιού, τον ενέπνευσαν να αγοράσει τα πρώτα 90 στρέμματα στην κοιλάδα της Αταλάντης το 1973. Η επιλογή αυτού του εδάφους βασίστηκε στο μοναδικό μικροκλίμα που υπάρχει στην περιοχή. Το δροσερό αεράκι από το όρος Παρνασσός και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου συναντώνται και συνθέτουν ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό  με την αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της Αταλάντης, τον έπεισαν να επενδύσει σε αυτή τη γη και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.
 
Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα και ο Δημήτρης διατηρούσε ένα αγρόκτημα με γαλοπούλες που τον βοήθησε να υποστηρίξει οικονομικά τα έξοδα των αμπελώνων του. Από τότε η γαλοπούλα αποτελεί το έμβλημα του Κτήματος Χατζημιχάλη και  αποτυπώνεται  με υπερηφάνεια στις ετικέτες των κρασιών του Κτήματος. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν μια παρτίδα 1000 φιαλών υψηλής ποιότητας Cabernet Sauvignon "τάραξε τα νερά" στην ελληνική βιομηχανία κρασιού. Μια δεκαετία αργότερα, η ποιότητα των οίνων του Κτήματος Χατζημιχάλη αναγνωρίστηκε διεθνώς κερδίζοντας μια σειρά διεθνών βραβείων. Έκτοτε, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, πάντα με σεβασμό στη φιλοσοφία του Δημήτρη Χατζημιχάλη,  τη δημιουργία δηλαδή καλύτερων κρασιών μέσα σε ένα οικοσύστημα που υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες. Έχει δύο γιους, τον Λεωνίδα και τον Παναγιώτη, οι οποίοι τώρα συμμετέχουν και ασχολούνται ενεργά με την επιχείρησή του.
Dimitris Hatzimichalis
Domaine Hatzimichalis Culture
Dimitris Hatzimichalis
Hatzimichalis Forum
Share by: